fbpx

Robotok a mindennapokban

Social share

A robotok egyre népszerűbbé válnak. Vajon milyen szerepeket öltenek magukra a robotok a mindennapokban? Ebben a blogban a leghétköznapibb robotokat mutatjuk be, melyekkel bárhol találkozhatsz.

Robotok a bevásárlóközpontokban

Ma már egyre több kiskereskedelmi egységben alkalmaznak robotokat, például Pepper robotot is. Nemcsak az Etele plázában találkozhatsz vele, de például a lengyelországi Gdanskban az Eobuwie.pl fizikai boltjában is használják. Ezen kívül Grúziában, a GiS kezdte el egy bevásárlóközpontban alkalmazni Peppert.

Itthon már lassan két éve a SuperShop Magyarország is használ Pepper robotot. Ő a hűségkártya használatára buzdítja a vásárlókat, de nyereményjátékot is játszik velük.

Super Pepper egy hazai áruházban
Super Pepper egy hazai áruházban

Takarítórobotok

A napjainkban is zajló koronavírus járvány okán nagyot fejlődtek a takarító-fertőtlenítő robotok is. Több különböző megoldást is kifejlesztettek, így például UV fénnyel fertőtlenítő robotokat, melyek a baktériumok 99%-át elpusztítják. Autonóm módon működnek, így óriási hasznuk van, ha például egy COVID fertőzött után kell takarítani.

A robotporszívók Magyarországon is egyre több otthonba bekerülnek. De említhetném a Softbank Robotics Whiz nevű robotját is, melyet céges takarítóbrigádoknak értékesítenek.

Robotok az oktatásban

Kedvencem a Softbank Robotics Nao elnevezésű oktatórobotja, de Pepper robotot is gyakran alkalmazzák ilyen célra. Gimnazisták, egyetemisták tanulják a programozás izgalmas világát az ő segítségükkel.

A robotok hasznosnak bizonyultak az autisták oktatásában is. Elsősorban a kommunikáció, társas viselkedés szabályait tudják megtanulni humanoid robotok segítségével. Erről korábbi blogunkban már írtunk.

Pepper robot home office

Önvezető autók

Ugyan önvezető autókkal még nem találkozunk, de napjaink szóbeszédében, újságok cikkeiben gyakran megtalálható téma. Egyébként az önvezető járművek nem állnak távol világunktól, a budapestiek bármikor használhatják a 4-es metrót, melyet nem ember vezet.

Autóknál azonban ez a kérdés bonyolultabb. Gyakran merülnek fel jogi és etikai kérdések is. Kinek a felelőssége, ha például az algoritmus hibázik, balesetet okoz vagy az autót baleset éri? Ha el kell rántani a kormányt, akkor azt milyen irányba tegye? Vagy egyenesen fékezzen le akkor is, ha ezzel biztosan elüti az úttestre lépő gyalogost?

Kórházi robotok

Egy korábbi blogban szintén foglalkoztunk már a leggyakoribb orvosi robotokkal. Az emberek leggyakrabban a sebészrobotokat értik ezen rendszerek alatt. De közéjük tartoznak a kórházi takarítórobotok, ápolórobotok, akik például a lesérült páciensek megemelésében segíthetnek. Közéjük sorolhatjuk a humanoid robotokat is, akik szintén az ápolóknak segítenek, felügyelik a betegeket, szórakoztatják is őket. Erre a célra Pepper robotot is szokták alkalmazni. Párizsban a világjárvány során rajta keresztül tartottak kapcsolatot a betegek és a hozzátartozók.

Itt egy saját fejlesztést is megemlítenék: az általunk fejlesztett Pepper robot kérdőíves megkérdezéssel mérte fel egy budai klinikára belépő páciensek egészségi állapotát a koronavírus járvány alatt.

Természetesen a leggyakoribb robotok azok a szoftverbotok, melyeket azért el szoktunk különíteni a fizikai testtel rendelkezőktől. Ezek a szoftverek azonban ott vannak okostelefonjainkon, tulajdonképpen bármikor kézbevehetjük őket. Ilyenek a Google vagy a Facebook ún. botjai, melyek tartalmakat keresnek és rangsorolnak nekünk.

Te milyen robotokkal találkozol a munkád során? Írd meg nekünk!