fbpx

Fedezze fel az orvosi robotok izgalmas világát!

Social share

Pepper robot gyártója, a Softbank Robotics webináriumot szervez október 15-én, délelőtt 11 órakor. A rendezvény fő kérdése, vajon hogyan növelik a humanoid robotok az idősek egészségügyi ellátásának színvonalát. Csapatunk részt vesz ezen a webináriumon, illetve, valamennyi partnerünket is buzdítjuk a megjelenésre. Blogunkban ehhez kapcsolódóan az orvosi robotok világát mutatjuk be. Orvosi robot: olyan robot, melyet egészségügyi területen vetnek be, lehet sebészi robot, fertőtlenítő robot, exoskeleton de akár szociális robot is.

Az orvosi robotok világa (illusztráció a cikkhez)

Regisztráció

Elsőként egy kis adminisztráció… A webinárium ingyenes, jelentkezni az alábbi gombra kattintva lehetséges. Várhatóan 60 perces lesz.

Ebben a blogbejegyzésben bemutatunk néhány érdekes múltbeli fejlesztést. Utána bizonyítjuk, hogy mennyire is pörgő piaccal rendelkezik az orvosi robotika, majd konkrét alkalmazási lehetőségekről írunk.

Orvosi robot: a kezdetek

A legelső orvosi robotikai projekthez egészen 1985-ig kell visszautaznunk az időben. Ekkor már szép számmal voltak ipari robotok, és egy kutatócsoportnak az az ötlete támadt, hogy alakítsanak át egy ipari robotkart, oly módon, hogy az képes legyen műteni.

Egy másik rendszer, a Robodoc fejlesztése 1986-ban kezdődött. Kifejezetten sebészi feladatok ellátására tervezték. A cél az volt, hogy az egyébként kézzel nehezen elvégezhető ízületi műtéteket a robot lássa el, vagy legalábbis segítséget nyújtson ebben az orvosoknak. Végül, 1992-ben ez lett az első robot az Egyesült Államokban, mely elsőként kezdett sebészi procedúrák elvégzésébe.

Egy másik nagyon hasonló fejlesztés az Acrobat robot, mely térdműtéteket képes (részlegesen) végrehajtani. 2006-ban a londoni Imperial College kutatásában (brit kutatók 🙂 ) megállapították, hogy az efféle műtéteket a robot az embernél sokkal pontosabban képes elvégezni.

A Da Vinci sebészrobot a 2000-es évek elején jelent meg, 4 karral rendelkezett, illetve rendelkezik, hiszen mind a mai napig fejlesztik. Még több infromációért nézze meg ön is az alábbi videót!

Ahogy mondani szokták ez már történelem. Az utóbbi időben az orvosi robotok jelentős fejlődésen mentek keresztül. Új robotok is megjelentek, viszont többnyire még ma is emberi irányítással működnek (távműködtetéssel). A tudósok szerint a varázslat a mesterséges intelligenciának köszönhetően fog elérkezni.

Dinamikusan nő az orvosi robotok piaca

Az orvosi robotok kórházi és egyéb alkalmazásának rengeteg előnye van. Műtéteket végeznek el, gyógyszereket szállítanak, a társalkodó robotok még a pácienseket is képesek felvidítani. Nem csoda hát, hogy az orvosi robotok piaca jelentős növekedés előtt áll.

2018-ban a piac 47%-kal bővült a 2017-es adatokhoz képest. Ez 4360 eladott egységet jelentett akkor, és a várakozások szerint ez a szám 22100-ra nőhet 2019 és 2021 között (a robotics.org adatai szerint). 6,46 milliárd dolláros piacról árulkodnak a 2018-as adatok (Markets & Markets). Egy másik forrás, a BIS International szerint 2023-ra már 11,4 milliárd dollár lesz a piac mérete. A Markets & Markets előrejelzése szerint 2027-ben a piac összforgalma 22,1 milliárd dolláros lesz.

A növekedést a kutatók szerint főként a technológiai újdonságok, a robot által segített rehabilitációs programok megjelenése és a kutatási alapok bővülése idézte elő. Ezen kívül az utóbbi időben egyre több orvosi robotikával foglalkozó cég jelenik meg a tőzsdén. A kutatók szerint ugyanakkor ez még csak a kezdet, a jövőben sokkal jelentősebb fejlesztések látnak majd napvilágot.

Lássuk, melyek az orvosi robotok leggyakoribb fajtái!

Az orvosi robotok típusai

Sebészi robotok

Sebészi vagy sebészrobotokról már korábban is volt szó, méghozzá a Da Vinci nevű rendszerről. A cég továbbra is működik, így a fejlesztések nem álltak meg. Az első Da Vinci már 15 évvel ezelőtt szolgálatba állt. Ugyan továbbra sem autonóm módon működnek, végig orvos irányítja a robotot.

A Google és az Ethicon 2015-ben kötött stratégiai partnerséget, melynek célja, hogy orvosi robotokat fejlesszenek közösen. Az Ethicon a Johnson & Johnson családhoz tartozik, már korábban is orvosi technológiai eszközökkel foglalkozott.

Robotok a vérvételnél

Eltalálni a vénát bizony nem is annyira egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnhet. Főként, hogy sok embernél, gyerekeknél, időseknél annyira nem is látszódnak jól az erek. Éppen ezért építettek a Rutgers Egyetem kutatói egy úgynevezett “venipuncture” robotot. A cél, hogy a gép teljesen autonóm módon legyen képes vért venni a pácienstől. Közeli infravörös spektroszkópia és UV sugaras képalkotást használ a véna megtalálásához, illetve háromdimenziós képet is készít a páciens érhálózatáról.

Fertőtlenítő robotok

A koronavírus világjárvány eléggé felpörgette a fertőtlenítő berendezések forgalmát. Óriási problémát jelent ugyanis az irodaházak, kórházak, bevásárlóközpontok és egyéb épületek költséghatékony fertőtlenítése. Nem is csoda, hogy megnőtt az igény azok iránt a robotok iránt, melyek képesek mindezt autonóm módon, UV fénnyel elvégezni, ahogy azt a dán UVD Robots cég által építettek teszik.

Exoskeleton

Az exoskleton mesterséges külső vázat jelent, olyan robotikai rendszer, mely segíti a pácienseket a mozgásban. Egy amerikai cég, az Eksobionics fejlesztései két területen is hasznosak. Egyrészt rehabilitációknál, mikor a páciens ismét mozogni tanul. Ha csodálatosan is hangzik, de a robot segít nekik ismét járni. Másrészt a rendszert lehet alkalmazni olyan iparágakban is, ahol a munkások nehéz fizikai munkát végeznek, és emiatt gyakran szenvednek munkahelyi balesetet. A robot megkönnyíti nehéz elemek, gépek felemelését és ezáltal sokkal biztonságosabbá teszi a munkavégzést.

Társalkodó orvosi robot

A mesterséges intelligencia is jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi években. A társalkodó robotok pedig olyan M.I. technológiákat használnak, mint a gépi látás, beszédfelismerés, gépi tanulás és a mesterséges neurális hálózatok. Ezek a robotok nem tudnak műtéteket végezni, vért venni, takarítani vagy gyógyszert kivinni. Ezek legfőbb előnye a kommunikáció. Képesek felvidítani nem csak a gyerekeket, hanem az időseket is. Figyelmezteti őket, hogy ideje gyógyszert bevenni, illetve a telemedicinában is felhasználhatóak.

Az általunk fejlesztett Pepper robotot a világjárvány során egy párizsi kórház intenzív osztályán azért vetették be, hogy az ottani páciensek hozzátartozóikkal tudjanak beszélni a robot tabletjének segítségével. A fertőzésveszély miatt ugyanis nem fogadhattak látogatót.

Pepper robottal kapcsolatban még több érdekesség a webináriumon lesz hallható.

Vegyen részt ön is az orvosi robot webináriumon!

Kíváncsi milyen nagyszerű lehetőségek rejlenek a humanoid robotokban? Vegyen részt ön is a Softbank Robotics webináriumán október 15-én csütörtökön. Regisztrálni az alábbi gomb segítségével lehet. A részvétel díjmentes!


Források és még több érdekesség a témában:
Medical Futurist; Xenex; Premier Health on YouTube; ZDNet.com; Science Direct; ITransition; Robots.ieee.org; Robotics.org; Markets and Markets; Smithsonian Insider
N. G. Hockstein; C. G. Gourin; R. A. Faust and T. J. Terris: A history of robots: from science fiction to surgical robots
Robotics Business Review: 6 ways AI and robotics are improving healthcare
Robotics Business Review: New Jersey Hospital invests in germ eliminating UVC disinfection robot