fbpx

Humanoid robotok az autista gyermekekért

Social share

Kaspar, Zeno, Nao és Pepper. Bár mindegyik humanoid robot, mégis rendkívül eltérő adottságokkal rendelkeznek. Egyvalami azonban közös bennük: valamennyien segítséget nyújthatnak az autista gyermekeknek. Hogy hogyan? Megtudhatod, ha elolvasod legújabb blogbejegyzésünket!

Humanoid robotok az autista gyermekekért

Autizmus, autista

Blogunk robotikai témával foglalkozik, ez a mi legfőbb szaterületünk. Ugyanakkor szeretnénk egy rövid meghatározást adni, mégis kiket takar az autizmus fogalma.

Az autizmusnál az agy olyan vele született, genetikai okokra visszavezethető, észlelési- és információfeldolgozási zavaráról van szó, mely már a korai gyermekkorban megnyilvánul. Jellemzője lehet a gyengült kommunikációs képesség, a csökkent társadalmi kapcsolat, sztereotip viselkedésformák, de fokozott figyelem, emlékezőképesség és intelligencia is társulhat hozzá.

Forrás: Budai Egészségközpont

A humanoid robotok, bármennyire is meglepő, pont a kommunikációban és a társadalmi kapcsolatok értelmezésben tud segítséget nyújtani a gyerekeknek. Nézzük, hogy történik mindez a valóságban!

Humanoid Russell robot a Vanderbilt Egyetem kutatásában

Szia! Játszani szeretnék veled! – Russel, az alacsony, két lábon járó humanoid robot játékra hívja a a vele szemben ülő, négy éves Lincolnt. Ő, és a kísérletben szintén résztvevő hároméves Madelyn egyaránt autista.

Nilanjan Sarkar mérnök és Zachary Warren pszichológus olyan technológiai környezetet fejleszt autista gyerekek számára, mely a tanulásban segíti őket. Ennek szerves részét képezi Russel is. Az utánzás például egy nagyon fontos tanulási folyamat, pontosan ez az, melyben a robot segítséget képes nyújtani. A kísérlet során (ez a lenti videón is jól látszik) a gyerkőcök lelkesen utánozzák őt. Ugyanakkor az emberi munkatársakra már kevésbé figyelnek.

Russelt a kísérletben külső szenzorokkal kapcsolták össze. Ezek jelzik, hogy közönsége mennyire hajlandó odafigyelni és együttműködni. Fontos, hogy a robot jól megértse az igényeiket, és visszajelzést kapjon.

Russel egy becenév, eredetileg Naonak hívják. Partnerünk, a Softbank Robotics gyártja, akárcsak Peppert (róla később még lesz szó).

National Science Foundation: Humanoid robot “Russell” engages children with autism

Kaspar, a “robot-mediátor” autista gyerekeknek

Kaspar vagyok! Gyere, játszunk együtt! – bár ő is humanoid robot, egyáltalán nem hasonlít Naora. Kaspar inkább olyan, mint egy játékbaba. Rendkívül emberszerű, mégis egyszerűsített tulajdonságokkal rendelkezik. Tud beszélni, mozogni, zenélni és énekelni is. A testében szenzorok találhatók, ezek segítségével érzékeli, ha például megszorítják az orrát (ahogy a lenti videóban is látható).

A Hertfordshire Egyetemen fejlesztették, célja, hogy az autista, illetve kommunikációs problémákkal küzdő gyerekeket segítse a szocializációban. Mindezt a robot játékos formában teszi, hiszen a több gyerekjátékot is képes játszani.

A kutatás már egy évtizede megkezdődött, jelenleg a családok otthonaiban tesztelik Kaspart. Az eddigi eredmények biztatóak, a gyerekek sokat tanultak tőle. A cél, hogy mindenkihez eljuttassák, akinek szüksége van a robot segítségére. A lenti videóban nyilatkozó Kerstin Dautenhahn professzor a kutatás vezetője.

E&T Magazine

Zeno robot, az arcjáték nagymestere

-Zeno, hogy érzed magad ma reggel? – kérdezi a londoni Queensmill iskola pszichológusa Zenot, a humanoid robotot.

A robot válasz gyanánt elmosolyodik, arcáról öröm sugárzik.

Az iskolában, ahol ez a jelenet játszódik, autista gyerkőcök tanulnak. Az utóbbi időben egy új osztálytárshoz kell hozzászokniuk. Zeno robot időnként feltűnik, és ekkor segít nekik. Hogy pontosan miben?

A legtöbb autista, bár felismeri a különböző érzelmi állapotokhoz kötődő arckifejezéseket, a sajátjukat nehezen tudják kialakítani. Miközben Zenoval beszélgetnek, egyrészt értelmezik a robot arckifejezéseit, másrészt pedig utánozzák is.

A robot nagy előnye, hogy a gyerekek könnyen elfogadják és megszeretik. Zeno nem fárad el, és még a legelevenebb lurkó sem tudja kihozni a sodrából.

Forrás: ITV News, YouTube

Zeno után következzék a robot, mely szívünkhöz annyira közel áll: Pepper a hófehér, izgő-mozgó, nagydumás robot!

Pepper robot is segít az autistáknak

Jabar H. Yousif, Hussein A. Kazem és Miqdam T. Chaichan egy 2019-ben megjelent publikációban írnak a hozzá kapcsolodó kutatás eredményeiről. Haje Jan kutató az Egyesült Államokban Pepper robotot alkalmazta autista és különleges igényű gyerekek tanítására. A kísérlet eredményes volt, Pepper valóban segített a gyerekeknek, nem csak a tanulásban, hanem az érzelmi fejlődésben is.

Pepper, a humanoid robot

Angliában Southend-on-Sea városban viszont épp fordított a helyzet: egy tizenéves autista fiú segít Peppernek és az őt alkalmazó városi testületnek. A 17 éves Kurtley Dorn nagyon erős matematikából, és már 12 éves kora óta tud programozni. A város Pepper projektjében pedig önkéntesként vesz részt, több programot is fejlesztett hozzá. A robot egyébként közösségi feladatokat lát el a tengerparti üdülővárosban.

Aki esetleg nem ismerné: Pepper egy 120 centiméter magas humanoid robot. A Netlife Robotics fejlesztésének köszönhetően már magyarul is képes beszélni. Mi elsősorban ügyfélszolgálati területen értékesítjük, bankoknak, hivataloknak, hoteleknek és áruházaknak (természetesen még sok más területen is bevethető, mint a repülőterek vagy az egészségügyi intézmények). A robottal a gyakran ismétlődő rutinkérdések megválaszolását, a tájékoztatást lehet automatizálni.

Szeretnél róla többet is megtudni?

Források: Fast Company; National Science Foundation; University of Hertfordshire; Researchgate.net; Budai Egészségközpont; itv.com