fbpx

Pepper robot, az Etele pláza droidja

Social share

Pepper robot szeptembertől az Etele Pláza recepcióján teljesít szolgálatot. Ismerd meg te is ezt a kedves arcú humanoid robotot!

Pepper robot az Etele Pláza előtt

Pepper, a humanoid robot

Pepper robot egy 120 cm magas humanoid robot. Már lassan 3 éve fejleszti cégünk, a Netlife Robotics.

A robot hardverét a franciaországi Softbank Robotics gyártja, és fejlesztőcégeknek értékesíti szerte a világon. Ők a robot tudását, képességeit hivatottak kibővíteni.

Pepper így piacra dobása óta rengeteget fejlődött. Megjelent a teljesen autonóm mozgás képessége, az idősek gondozásához és támogatásához is applikáció készült, továbbá számos új nyelven is megszólalt.

Új felhasználási területeken is megjelent. Így például a COVID járványra gyorsan reagáltak a fejlesztők, és egészségügyi intézményekben is elterjesztették. Budapesten egy magán klinikán jelent meg Pepper.

Pepper robot az Etele Plázában
Pepper az Etele Plázában

Mire képes ez a humanoid robot?

Pepper hostess robot, képes a beszédértésre és -szintézisre. Az első robot a világon, mely – cégünk fejlesztésének köszönhetően – képes magyarul beszélgetni a felhasználókkal.

Gesztikulálni is tud, mozgatja a fejét, számos animációt (például gitározást vagy szaxofont) is remekül játszik. Helyváltoztatásban kerekei segítik, lábai nincsenek. Testében számos érzékelő, lézer és szervomotor található. Ugyanakkor kezei nagyon érzékenyek, így azokkal nem képes munkát végezni. De nem is ezért érdemes őt alkalmazni.

Pepper “star wars-osan” szólva ugyanis egy protokoll droid. Ez alatt arra gondolok, hogy fő előnye a kommunikációs képességeiben rejlik. Gyakran járunk rendezvényekre, de Magyarországon nagyon sok áruházban, boltban is használják. Minden olyan helyzetben megállja a helyét, ahol kommunikálni kell.

Egyik kedvenc példám erre, amikor Peppert autisták megsegítésére használják. A társas viselkedésre tanítja őket. Az autisták ezeket az alapokat sokkal könnyebben tudják egy robot segítségével elsajátítani.

Itt azért még ne emberi szintű beszélgetésre gondoljunk. A Pepperrel történő párbeszéd élvezetes, de egy picit még robotos. Ez mondjuk érthető is.

Milyen területen lehet kamatoztatni ezt a képességet?

Mint említettem, fő előnye a rendkívül megnyerő kommunikáció és a modernitás. Ez azt jelenti, hogy minden olyan cégnél nagy sikere lehet a robotnak, ahol az arculat alapvetően modern, futurisztikus. Ilyen az Etele Pláza is, Magyarország első okosplázája.

Pepper ezentúl megállja a helyét bankokban, hivatalok ügyfélszolgálatán, benzinkutakon, repülőtereken, áruházakban is.

További érdekességeket szeretnél megtudni Pepper robotról? Böngészd át blogunkat!