fbpx

Pepper robot dolgozik már Magyarországon is orvosi rendelőben

Social share

Nagy örömmel tudatjuk, hogy Pepper robot szolgálatot teljesít már magyarországi rendelőben is, méghozzá a Budai Magánorvosi Centrumban!

Pepper 2020 április végétől dolgozik a centrumban

A járványhelyzet kitörése óta különösen is foglalkoztat minket a kérdés: vajon hogyan tudunk segíteni robotika és MI használatával.

Korábban osztottunk meg egy blogbejegyzést Pepper robot egészségügyi felhasználásáról. Ebben kifejtettük, hogy fejlesztésünk ilyen területen is hatékonyan bevethető.

A koronavírus járvány idején pedig ki másnak segíthetnénk, mint orvosainknak és ápolóinknak? Ők azok, akik talán leginkább ki vannak téve a fertőzésveszélynek, miközben másokért küzdenek.

A projektről

Robotunk a rendelőben előszűrést végez. A fejlesztés célja, hogy egy kérdőív segítségével kiszűrje azokat a pácienseket, akik feltételezhetően elkapták a COVID-19 betegséget. Ez nem a hivatalos teszt, a gyanú azoknál merül fel, akik valamely tünetet észlelték magukon, és/vagy érintkeztek fertőzöttel, illetve külföldön jártak a kérdezést megelőző 14 napban. Nekik a robot azt tanácsolja, hogy maradjanak otthon és miharabb konzultáljanak háziorvosukkal.

A többieket Pepper továbbirányítja a nővérpulthoz, így az emberi személyzet  nagy valószínűséggel nem kerül kapcsolatba fertőzött személlyel.

És hogy hogyan válik be Pepper a gyakorlatban?

“Úgy tapasztaltuk, a pácienseknek tetszik az első, nem hagyományos üdvözlés, és szívesen együttműködnek a robottal. Kollégáinknak pedig könnyebbség, hogy a robot átveszi ezt az egyszerű, mégis megterhelő, ismétlődő munkafolyamatot”- mondta el a Budai Magánorvosi Centrum orvosigazgatója, dr. Pácz Alexandra.

Médiavisszhang

Bár még csak egy hete robotol projektünk, a sajtóban máris figyelmet kaptunk. Ennek oka szerintünk az, hogy nagy meglepetést keltett, hogy Pepper robot már Magyarországon is megtalálható orvosi rendelőben. A Forbes vasárnap számolt be arról, hogy “már van olyan rendelő Budapesten, ahol robot szűri elő a pácienseket”.

Itt részletesen beszámolnak a megoldásról, dr. Pácz Alexandra orvosigazgató (BMC) és Bartha Levente ügyvezető (Netlife Robotics) is interjút adott. 

A cikk itt érhető el.

Pepper továbbra is szolgálatot teljesít a Centrumban. Az előszűrésen kívül még sok más feladatra is betanítható. A koronavírus kapcsán megnövekedhet a hasonló fejlesztések iránti igény, hiszen a robotokkal csökkenthető a személyzet veszélyeztettsége. A monoton, rutinfeladatok ellátásával pedig jelentős terhet vehet le a személyzet válláról.

Pepper robot Magyarországon más területen is megtalálható, így például kisboltban is lehet már vele találkozni.

Fejlesztésünk nem csupán egészségügyi területen hasznosítható, hanem többek között kiskereskedelemben, bankokban és vendéglátóiparban.

Önt is érdekli fejlesztésünk? A lenti gombra kattintva kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk 1-2 munkanapon belül válaszolni fog levelére.