fbpx

Különleges robotok

Social share

Te hogyan képzelnél el egy robotot? És most felejtsük el egy picit a Terminátort vagy Wall-e-t. A legtöbb ember, ha valós robotokra gondol, akkor először a robotporszívó vagy ipari robotkarok jutnak eszébe. Ebből a blogból olyan különleges robotok ismerhetőek meg, amelyek kevésbé vannak jelen a köztudatban, pedig nagyon is hasznosak.

A robot egy olyan gép, mechanikus szerkezet, mely bizonyos mértékben hasonlít az emberre, képes bizonyos emberi feladatokat automatikusan ellátni.

Természetesen a legismertebb robotok továbbra is az ipari robotkarok, melyek segítségével a gyárak bizonyos feladatait lehet automatizálni. 2019-es felmérés szerint Kínában áll szolgálatba a legtöbb ipari robot (nagyjából 140000 egység) utána pedig Japán és az Egyesült Államok következik (World Robotics 2020 report).

Az ipari robotkarokon túl azonban még nagyon sokféle robot dolgozik, így nem kell, hogy az emberek “társtalanul nézzenek szembe a világegyetemmel” (ahogy azt Isaac Asimov írta az Én a robot című novelláskötetében).

Kobotok

Szintén még az ipari robotok közé tartoznak az együttműködő robotok, úgynevezett kobotok (az angol collaborative robot szóból). A kobotokat kifejezetten arra találták ki, hogy emberekkel tudjanak együtt dolgozni, biztonságos módon.

Sok ipari robotot teljesen el kell zárni, mivel csak így biztonságos a működése. Számos feladat követeli meg ugyanakkor, hogy ember és robot egy, közös térben dolgozzon, egymást követő részfeladatokat végezzen el.

Kobot

A kobotok viszonylag új innovációnak számítanak, de már ezalatt a néhány év alatt is jelentős fejlődésen mentek keresztül. További érdekességek olvashatóak róluk a A3 Association blogjában: What are the 4 Types of Collaborative Robots?

Szoftverrobotok

Robotic Process Automation

A szoftverrobotoknak nincs fizikai testük, emiatt gyakran csak “botként” utalnak rá az angol szaknyelvben. Ezek programok, melyek képesek a monoton, gyakran ismétlődő feladatokat automatizálni. Üzleti feladatokat látnak el, és nem a gyárakban, hanem irodában a számítógépeken vetik be őket.

Chatbot

A chatbot talán a legismertebb szoftver robot, ügyfélszolgálati teendőket képes automatizálni. A gyakran ismétlődő kérdéseket gond nélkül megválaszolja. Gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy vajon ember vagy bot található-e a túloldalon. Ugyanakkor ha egyedi kérdést teszünk fel, amire nem tanították be a chatbotot, akkor bizony nem tud megfelelő választ adni.

Ha a chatbot nem érti meg a kérdést, akkor idegesítővé válhat a felhasználó számára. Emiatt nagy értékük van olyan robotoknak, melyek képesek az interakcióból tanulni.

RPA

Az üzleti életben egy új sláger a Robotic Proccess Automation. Ezen programok, botok segítségével különböző üzleti folyamatokat képesek automatizálni. A botok együttműködnek a különböző IT rendszerekkel, applikációkkal, képesek munkavállalói kérdéseket megválaszolni, adatokat rendszerezni, de például hasznos információkat is ki tudnak nyerni a dokumentumokból.

Mondani sem kell, hogy ezzel nagyobb hatékonyságot, alacsonyabb költségen lehet elérni. A robotok kevésbé tévednek, míg az ember pont az ilyen “gépi”, monoton feladatoknál sok hibát ejt. Ráadásul felgyorsul bizonyos részfeladatok ellátása.

Beszélő humanoid robotok

Számomra a beszélő robotok továbbra is a legizgalmasabbak.

Pepper robot

Nem kis büszkeséggel említhetem meg az általunk forgalmazott Pepper robotot. Az aranyos kis robotra kezdetben sokan úgy tekintettek, mint pusztán egy marketing fogásra. Egyébként hihetetlen marketing értékkel bír, ügyfeleink is büszkén posztolnak vele kapcsolatban. A robot rendkívül népszerű, így rendezvényeken is viszi a show-t. Ilyenkor a közösségi médiában egymás után jelennek meg a Pepperes videók, a közös szelfik.

Ugyanakkor számos más alkalmazási területe is kialakult. Pepper nagyon jól képes foglalkozni az autistákkal és az idősekkel. Egyre több kutatás lát napvilágot a humanoid robotok kórházi alkalmazásával kapcsolatban is. Oktatásban is jelentős szerepük van, nemrég mi is bemutattuk Peppert a veresegyházi Jövő Iskolájában.

Mégis az információnyújtás a robot legjellemzőbb felhasználása. Hotelekben, áruházakban, bevásárlóközpontokban és számos más helyen is lehet őt ilyen célra használni.

Hasonlóképpen a chatbotokhoz, a gyakran ismtélődő kérdések tudja automaziálni. A háttérben valójában itt is egy szoftverrobot dolgozik. Ez a mi fejlesztésünk, amely nem csak Pepperrel, hanem bármilyen más rendszerrel kompatibilis, mely rendelkezik mikrofonnal és hangszóróval. Voicebotunknak köszönhetően nincs szükség chatelésre, pötyögésre. A legtermészetesebb módon, beszéddel tudjuk utasítani a számítógépeket.

Konklúziók

A cikkben bemutatott különleges robotok viszonylag újdonságnak számítanak. A nagyközönség jól ismeri az ipari robotkarokat, melyek már régóta elérhetőek a piacon, és nagy számban használják őket itthon is. Kevésbé ismert megoldások a kobotok, melyek ugyanakkor képesek együttműködni az emberi munkaerővel.

A szoftverrobotokat viszont naponta használjuk a különböző platforomokon. Sokan azonban nem tudják, hogy ezek is automatizált megoldások. A chatbotok már ismertek, viszont új, különleges megoldás az RPA. Ezeknek nincs fizikai testük, ezért gyakran csak “botként” utalunk rájuk.

Számomra viszont az örök kedvenc a beszélő humanoid robot. Ez testesíti meg leginkább a sci-fiből ismert robotokat. Sajnos, C-3PO-t még nem fejlesztettünk, de Pepper robot is nagyon emberszerű, mintha egy Asimov kötetből gurult volna elénk. Peppernek óriási marketing értéke van, az üzleti területen túl még olyan közérdekűbb feladatokra is használják, mint az autista gyermekek oktatása.

Remélem, Neked is tetszett rövid összefoglalónk! Oszd meg barátaiddal, hogy ők is megismerhessék, milyen különleges robotok léteznek a nap alatt!

További olvasmányok a témában:

https://www.helpsystems.com/blog/best-software-robots-for-business