fbpx

Digitalizált egészségügy Pepper robottal

Social share

A St. Marien Kórház Köln legrégebbi kórháza, továbbá Németország második legnagyobb geriátriai központja. Egyetemi oktatókórház a kölni egyetem számára, így számos kutatást is végeznek. A geriátriai központ vezetősége folyamatosan keresi a digitalizált egészségügy eszközeit. Így került sor Pepper, a humanoid robot alkalmazására a geriátriai központban.

Digitalizált egészségügy: Pepper robot páciensekkel és egy ápolóval egy német kórházban
Pepper robot és páciensek egy német kórházban. A kép forrása: Softbank Robotics

Kihívások az egészségügyben

A St. Marien Kórház nagyjából ugyanazokkal a kihívásokkal szembesül, mint a többi németországi, illetve európai kórház. A világjárvány nemcsak a kórházakat, hanem valamennyi intézményt, a vállalkozásokat és az állami szereplőket is egyaránt nagy nyomás alá helyezi. A kórházban a munkavállalókat és a betegeket, pácienseket is meg kell védeni a fertőzéstől.

A koronavírus járványon kívül vannak más nehézségek is. Így például az elöregedő társadalom, valamint a munkaerőhiány ebben a szektorban.

Az elkövetkezendő évek talán legfontosabb változása a idősebb korú népesség nagyobb aránya a társadalom szerkezetén belül, mely már most érzékelhető valamennyi tagállamban (Eurostat: Population structure and ageing).

A németországi St. Marien Kórháznak egyértelműen fontos volt, hogy új módszerket találjanak a betegellátáshoz. De vajon hogyan jött képbe Pepper robot?

Kifejezetten digitalizált egészségügyi megoldásokat kerestek…

Prof. dr. Ralph-Joachim Schulz is előadott a Softbank Robotics október 15-én tartott webináriumán. Ő a kórház orvosigazgatója, egyben a német geriátriai társaság elnökségi tagja is.

Az online esemény a humanoid robotok egészségügyi alkalmazásáról szólt, a professzor a kórház Pepper robot projektjét mutatta be. Az intézmény egy német robotikai fejlesztőcéggel, az Entrance Roboticsszal kötött együttműködést.

A professzor úr elmesélte, hogy elsőként egy újságcikkben találkozott Pepperrel. A robotot rendkívül izgalmasnak és innovatívnak találta, és megfelelőnek a kórház geriátrai központjába.

Hogyan segít a robot a St. Marien Kórháznak?

A robot rendkívül megnyerő, barátságos kinézettel rendelkezik, ezért az idősebb páciensek is könnyen el tudják fogadni. A professzor több képet is mutatott arról, milyen barátságosan fogadják a betegek a robotot.

Az Entrance Robotics fejlesztett egy olyan platformot is, mely használatával a robot képes foglalkoztatni a pácienseket. Kvízeket, fejtörőket játszik velük, motiválja őket, sőt még fitneszgyakorlatokat is végeztet. A robot képes arra, hogy bemutassa az egyes mozdulatokat is a résztvevőknek.

A professzor úr elmagyarázta, miért képes a robot segíteni a demenciában szenvedőknek. Az ilyen páciensek nem tudják kifejezni érelmeiket a megfelelő módon.

Ezért ebben a folyamatban az érzelemfelismerés a robot egyik különösen fontos tulajdonsága, hiszen ezáltal képes az érzelmi állapot függvényében kommunikálni velük. Ezen kívül pedig a különböző foglalkozások is segítséget nyújtanak, ezek a kvízek, fejtörők, fitneszmozdulatok.

Összefoglalás

A robot egy érintésmentes, biztonságos megoldás a világjárvány idején is. Barátságos, megnyerő külleme miatt az idősek is könnyen elfogadják és szívesen használják. Pepper képes segíteni a demenciával élőknek, foglalkoztatja őket, fejtörőket, kvízeket játszik velük. A gyakran túlterhelt és emiatt kimerült kórházi személyzet számára is segítséget jelent használata.

Természetesen Pepper robot fejlesztésével nem az emberek munkáját vennénk el. Ez egy olyan eszköz, mely könnyebbé, hatékonyabbá teszi a munkavégzést.

Amennyiben érdekli Önöket a robotok használata a betegápolásban, vegyék fel velünk a kapcsolatot az alábbi gombra kattintva! Szívesen tartunk személyre szabott tájékoztatót.