fbpx

Pepper robot a járvány elleni küzedelemben

Social share

Blogbejegyzésünkben a Softbank Robotics adatai és újságcikkek alapján nemzetközi példákat gyűjtöttünk össze. Vajon hogyan segített az emberiségnek Pepper robot a világjárvány során?

Pepper robot

Először is tisztázzuk, hogy mi is a Softbank. Ez a cég gyártja Pepper robotot mint hardvert. Pepper robottal kapcsolatban világszerte sok cég végez kutatásokat, fejlesztéseket. Magyarországon ilyen szoftverfejlesztő cég a Netlife Robotics. Alapvetően a mesterséges intelligencia, a hangfelismerés és a gépi tanulás cégünk kutatási területe. Célunk pedig digitális ügyfélszolgálati megoldások létrehozása ezen technológiák segítségével.

Pepper robot a legjobb

2014 óta folyamatosan új utakat, megoldásokat, eszközöket keresünk. Mivel Pepper robot talán a legkiválóbb robothardver, ezért döntöttünk a forgalmazása mellett. Az alaphardver viszonylag kevés dolgot tud. Ezért saját szoftvert fejlesztettünk hozzá, amely segítségével képes a magyar nyelvű ember-robot interakcióra.

Az utóbbi időszak sajnos nem kímélte a robotikát sem. Ugyanakkor Pepperrel számos helyen sikert könyvelhettek el a fejlesztők és, ami lényegesebb, a felhasználók is. Magyar sikerünkről már többször is beszámoltunk.

Most nézzük, vajon Pepper robot hogyan teljesít a világ más részein?

Néhány példát hoztunk, amelyek a kutatók, fejlesztők és felhasználók közös sikereként születettek.

Kína

A koronavírus elleni védekezésben elsőként Kína kezdett el robotokat alkalmazni. Vuhánban egy “okoskórház” robotok egész garmadáját vetette be. Fő cél a túlterhelt és kimerült emberi munkaerő segítése. Természetesen a robotok között Pepper is megtalálható. Rajta kívül még számos humanoid és nem humanoid robot is szolgálatot teljesít. Ők különböző méréseket (lázmérést, vérvételt) és számos más vizsgálatot is képesek elvégezni. A robotokat a CloudMinds Technology, a Softbank Robotics-hoz kötődő start up vállalkozás adományozta a kórháznak.

Forrás: Leslie Katz, Cnet.com

Robotok segítenek a vendégeknek japán szállodákban

Japánban a járvány alatt túlzsúfolttá váltak a kórházak. Tokióban ezért az enyhe koronavírusos tünetekkel rendelkezőket inkább hotelekben helyezték el.

Ezekben a hotelekben kezdtek el robotokat alkalmazni a fertőzöttek segítésére. Ezáltal a szállodák személyzete is biztonságosabban láthatta el feladatait.

Pepper fő feladata a feszültség csökkentése volt. Bátorította és jobb kedvre derítette beszélgetőpartnereit.

Pepper robot, BBC News
Forrás: BBC

Pepper robot az Edekában

Az Edeka Németország egyik legnagyobb áruházlánca. 1898-ban, Berlinben alapították. Peppert a világjárvány elleni küzdelem érdekében kezdték el alkalmazni. A robot feladata az ügyfelek tájékoztatása. Figyelmezteti őket a szabályok betartására, mint a maszkviselés, távolságtartás és hasonlók.

AB VASSILOPOULOS (Görögországból)

A cég az Edekához hasonló kiskereskedelmi üzletlánc. Ők is alkalmazzák a járvány elleni védekezésben Peppert. A robot hasonló feladatokat kapott, mint német társa az Edekánál.

AB VASSILOPOULOS

UZ Kórház Belgium

Az UZ Brussel Hospital egy egyetemi kórház Brüsszelben. 2020 májusban kezdték el tesztelni Peppert, mint szociális robotot. A kórházban, mint mindenhol máshol, kiemelten fontos volt a távolság megtartása. A robot feladata ennek érvényesítése. Tulajdonképpen az ő segítségével tartatják be a biztonsági előírásokat a páciensek és kórházi dolgozók érdekében.

Még több: The Brussels Times; Softbank Robotics; UZ Brussel Hospital, Cnet.com, BBC.com

Pepper robot alkalmazására még sok hasonló példát is lehetne hozni. Európában is egyre több helyen megtalálható. Nyilván ezek nem mindegyike áll kapcsolatban a COVID-19-cel. Sok helyen már jóval a járvány előtt belefogtak a projektbe.

A jó hír, hogy ez a nagyszerű technológia már itthon is elérhető, és magyar fejlesztésű szoftver segítségével tudása személyre szabható. Még jobb hír, hogy ehhez nem is kell máshová lapozni, elég ha a lenti gombra kattintasz!