fbpx

Mit jelent a digitalizáció?

Social share

Digitalizáció. Manapság, különösen a járvány óta, rendszeresen halljuk ezt a szót. Valóban, az utóbbi időben a digitális technológiák használata egyre inkább létkérdéssé válik. De vajon mit jelent a digitalizáció? És vajon miben tud segíteni cégünk, a Netlife Robotics?

Mit jelent a digitalizáció?

Először is, ahogy egykor az iskolában tettük, definiáljuk a fogalmat!

A digitalizáció:

,,Az a folyamat, amikor egy fizikai mennyiséget valamilyen módon számítógéppel feldolgozhatóvá teszünk.”

Forrás: Wikiszótár

A digitalizáció nem pusztán annyit jelent, hogy digitális eszközöket használunk. Ez annál sokkal komplexebb, egy gondolkodásmódbeli változás is mögötte áll. Új eszközökkel, új eljárásokkal új eredményt érünk el.

A mindennapok során is számtalan lehetőségünk van digitalizációra, vagy legalábbis digitális eszközök használatára. Például futás során is számtalan alkalmazást használhatunk, amelyekkel saját teljesítménymutatóinkat alakítjuk át számítógéppel feldolgozható formában. Ezeket telefonunk tárolja, vagy felhőbe tölthetjük. Megoszthatjuk barátainkkal vagy más futókkal. Kitűzhetünk célokat, térképen követhetjük útvonalainkat. Még azt is látjuk, hogy mely szakaszokon lassultunk be, és hol voltunk gyorsabbak.

Pénzügyeink intézése során használhatunk könyvelő programot is. Így jobban számon tudjuk tartani, hogy mikor, mennyit és mire költöttünk. Még emlékeztetőt is készíthetünk például számlabefizetésekhez.

Digitalizáció a vállalatok életében

Ez utóbbi példa már átmenet a vállalkozások világába. Mást jelent azért a digitalizáció a hétköznapokban és a kkv életében. Megint mást egy nagyvállalatnál.

Hogyan alakult a magyarországi digitalizáció az elmúlt években?

A Siemens még 2018-ban végzett kutatást a vállalati digitalizációval kapcsolatosan. A kutatásban 300 nagyvállalatot és 200 kkv-t kérdeztek meg. A cégek a következő ágazatok valamelyikében tevékenykedtek: egészségügyben, energiaszektorban, ipari gyártásban, ingatlanfejlesztésben és közlekedésben. A kutatást a Siemens megbízásából a GKI Digital végezte.

A felmérés célja az volt, hogy a 2016-os helyzettel hasonlítsák össze az új eredményeket. Mint kiderült, a cégek 2018-ra már komolyabban, felkészültebben álltak hozzá a folyamathoz. Kicsit másként is definiálták azokat.

Digitalizációs helyzetkép
Forrás: bitport.hu

Az infografika összefoglalja a vállalatok körében levő digitalizáció helyzetét, feltételeit és céljait. Jól látszik, hogy 2016-ban a legnagyobb akadályt a munkaerőhiány jelentette. Cél például az adatok gyűjtése és elemzése, a működési hatékonyság növelése, az elektronikus rendszerek bővítése, illetve a vállalati rendszerek integrációja volt. Az alsó sorban látható a 10 leggyakoribb érv a digitalizáció mellett.

Azóta ismét eltelt két év, és 2020 tavaszán a járvány is sokat lendített a vállalati digitalizáción. Ezt érzékelhettük a mindennapok során ügyintézésnél vagy munka közben. Egyre több folyamatot kellett digitális eszközök segítségével lebonyolítani. Szakértők szerint is a digitalizáció lehet a koronavírus nagy nyertese, olvasható a Portfolio cikkében.

Miben tud segíteni a Netlife Robotics?

Cégünk közép- és nagyvállalatok számára kínál digitális ügyfélszolgálati megoldásokat. Pepper típusú humanoid robotunk mesterséges intelligencia segítségével végzi feladatait. Autonóm módon működik, képes magyar nyelvű ember-robot interakcióra.

Ez azt jelenti, hogy tud önállóan beszélgetni az ügyfelekkel, vendégekkel, vásárolókkal. Tájékoztatja őket, útbaigazítást ad, termékeket ajánl.

Nemcsak hatékonyság növelő, hanem eladásösztönző hatása is van a robot használatának. Segítségével a vállalatok megőrizhetik versenyképességüket, eleget tehetnek az ügyféligényeknek és növelhetik a kiszolgálás minőségét is.

Világszerte már sok helyen használják. Főként a kereskedelemben, vedéglátóiparban, banki és államigazgatási területen találkozhatunk vele.

Mint szociális robotot szintén alkalmazzák egészségügyben, illetve idősek otthonában. A mi robotunk például a járványhelyzet alatt egy budai magánrendelőben teljesített szolgálatot.

A BBC 2017-ben megjelent videójában egy kutatást mutatnak be. Az Egyesült Királyságban is nagy probléma, hogy a szépkorúak jórésze magányosan él. Számukra jelenthetnek megoldást a robotok. Ugyan nem a személyes kapcsolatot pótolnák, de elfoglaltságot nyújthatnának az idősebbeknek.

Forrás: BBC

Pepper robotot azóta már élesben is használják egy németországi idősek otthonában.

Blogbejegyzésünkben meghatároztuk, hogy mit jelent a digitalizáció. Láthattuk, hogy a magyar vállalatok az elmúlt években már érettebben állnak hozzá a jelenséghez. Tapasztalhattuk és a hírportálokon is olvashattuk, hogy a járvány nagyot lendített a folyamaton. A bejegyzés végén pedig bemutattuk cégünk digitális szolgáltatásait is.

Források: 24.hu; Wikiszótár; Bitport; BBC; Digital Hungary


A robotika előtt nagy jövő áll. Ahogy fejlődik a technológia, úgy lesz egyre inkább elvárás ezek használata. Robotikai projektek kapcsán forduljon hozzánk bizalommal!