fbpx

Bemutatásra került a mesterséges intelligencia stratégia

Social share

Palkovics László miniszter Úr kedd reggel Debrecenben bemutatta Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiáját. A dokumentumot a Mesterséges Intelligencia Koalíció 240 szervezet és mintegy 1000 szakértő bevonásával alkotta meg. Cégünk is tagja a Koalíciónak, így mi is hozzájárulunk a magyar MI sikeréhez.

Elfogadásra került a Mesterséges Intelligencia Stratégia
A kép forrása: JESHOOTS.com fotója a Pexels oldaláról

Aki esetleg nem ismerné: a Mesterséges Intelligencia Koalíció egy kormányzati szervezet, mely összefogja az MI szereplőit, cégeket és oktatási intézményeket egyaránt. A Koalíció célja, hogy Magyarország MI területén Európa élvonalába kerüljön, továbbá, hogy nyomon kövessék az általa előidézett társadalmi és gazdasági változásokat.

A Mesterséges Intelligencia Stratégia 2030-ig megvalósítandó célokat tartalmaz, és ezekhez 2025-ig intézkedési tervet vázol fel. Hangsúlyozzák, hogy élő dokumentum, mely a gyors technológiai változások miatt két évenként felülvizsgálatra szorul.

A stratégiában kiemelten kezelik az adatgazdaság és adatvédelem kérdését is. Minden állampolgár rendelkezik saját adatvagyonnal, mely ugyanolyan vagyonelem, mint akár az ingatlan, vagy a gépjármű. Fontos, hogy ennek tudatában legyenek és szabadon rendelkezhessenek vele. Most nézzük, milyen célokat jelöltek ki a szakemberek!

A mesterséges intelligencia használatának céljai

A stratégia számos célt jelöl ki a következő 10 évre. Ezek közül az állampolgárokat érintő többek között, hogy az ügyfélszolgálati ügyintézés 60%-a elektronikusan, önkiszolgáló módon történjék. Ez cégünk számára egy releváns cél, hiszen a Netlife Robotics kifejezetten digitális ügyfélszolgálati megoldásokkal foglalkozik.

Továbbá célkitűzés, hogy Magyarország legyen 2030-ra az európai központja az autonóm járművek fejlesztésének és tesztelésének. Valamint az agráriumban addigra 32%-kal csökkenjen az ammónia-kibocsátás az adatalapú rendszerek használatának köszönhetően.

Ugyanígy vannak célkitűzések a megújuló energiaforrások felhasználásával és az egészségügyi rendszerekkel kapcsolatban is. Fontos szerep jut az oktatásnak, az időszakban tervek szerint 2,5 millió állampolgár fog részesülni MI támogatott okatásban. Ezek után nézzük, mi áll a stratégia fókuszában!

A mesterséges intelligencia stratégia fókuszterületei

A stratégia meghatároz fókuszterületeket, melyekben kiemelten fontos változásokat fog hozni ez a technológiai fejlődés. Ilyen például a gyártás, egészségügy, államigazgatás, úgy mint az “adatvezérelt szolgáltató állam”, energetika. agrárium (ennek digitális megújulását támogatandó) és a közlekedés.

A dokumentum és az előadók is kiemelték, hogy a munkaerőpiacon is jelentős változások következnek be. 2030 végére a mesterséges intelligencia akár 900 ezer munkahelyet is érinthet hazánkban. Éppen ezért fontos elem az oktatás erősítése, hogy így a munkavállalók a megváltozott munkakörökben is boldogulhassanak.

A mesterséges intelligencia használata a várakozások szerint 2030-ra akár 14%-kal is hozzájárulhat a magyar GDP-hez. A kormány két városban jelölt ki mesterséges intelligencia központot, az egyik Budapesten a másik Debrecenben lesz.


A stratégia teljes egészében is megtalálható az AI Hungary oldalon. Ha Ön is részesedni akar a hazai mesterséges intelligencia előnyeiből, lépjen velünk kapcsolatba! Cégünk nyelvfeldolgozás, képfelismerés és beszédfelismerés technológiáit hasznosítja, digitális ügyfélszolgálati megoldások kifejlesztéséhez.

Források, bővebb információ:
Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája 2020-2030 Elérés: AI-Hungary
Magyarország Kormánya: Elkészült a mesterséges intelligencia stratégia
Hungary Today: Innovation Minister Presents Artificial Intelligence Strategy