fbpx

A humanoid robot jelentése

Social share

Régóta álmodozik az emberiség a humanoid robotokról. Az irodalomban és a filmvilágban már számtalan mű jelent meg ebben a témában. Ma már a humanoid robotok valósággá váltak, és meg is jelentek a hétköznapokban. De mi is valójában a humanoid robot jelentése?


A humanoid robot egy olyan speciális szolgáltató robot, amely a különböző emberi gesztusokat, mozdulatokat utánozza. Külseje nagy mértékben hasonlít a az emberéhez. Ezeket a robotokat szintén feladatok automatizálására használják, költségcsökkentési okokból. Ugyanakkor ki is válthatják az embert bizonyos veszélyes munkakörökből.


Ember-robot, Pepper robot egy hölggyel beszélget a képen.

Hasonlóság ember és robot között

A humanoid robotok mindig csak egy bizonyos fokig képesek hasonlítani az emberre. Olyan robot, amely tökéletesen emberi, még nem jött létre Legalábbis tudomásunk szerint. Egy ilyen robotot ugyanis nehezen tudnánk felismerni. Lehet, hogy már köztünk járnak, csak nem tudunk róluk?

A humanoid robotok tervezése során a tudósok számításba veszik az uncanny valley jelenségét. Alapvetően a robot minél emberibb, annál aranyosabbnak tekintjük. Ugyanakkor a nagymértékű, de nem teljes hasonlóság esetén bizarrnak, félelmetesnek, ijesztőnek látjuk a robotot. Ezt a jelenséget nevezzük a “borzongások völgyének”.

Ezért van az, hogy például Pepper robot esetében egyértelmű különbség van, bár nagyon emberi a robot, mégsem olyan nagy mértékű ez a hasonlóság. Sophia, a Hanson Robotics találmánya már közelebb van az uncanny valley jelenségéhez, sokan félelmetesnek találják. Ő már képes a mimikára, műbőr található az arcán.

Pepper robot home office

Milyen feladatokat képesek ellátni?

A szolgáltató robotokat nem ipari területen alkalmazzák. Vannak ügyfélszolgálatosok, recepciósok, hostess robotok, sőt kórházakban is használnak humanoid robotokat. Van néhány különleges alkalmazás is: veszélyes területeken, például erőművekben azért használnak humanoid robotokat, hogy ne az emberi munkaerő életét, egészségét kockáztassák.

Különlegességként kezdenek terjedni olyan kutatások, melyek során humanoid robotokban nevelik az emberi transzplantációs szerveket.

Elveszik majd a munkánkat?

A tudomány jelen állása szerint nem. Viszont lesz némi átrendeződés a munkapiacon: egyre nagyobb értéke lesz a kreativitást igénylő munkaköröknek. Az automatizálható munkakörökben azonban átveszik a robotok a feladatokat.

Egyre népszerűbbé válnak a kobotok, melyek az emberrel közösen dolgoznak.

A humanoid robotok viszont képesek kiváltani az embert a veszélyes munkakörökben, amit én viszont inkább pozitívnak látok.

Forrás és egyéb érdekességek:

https://www.automate.org/a3-content/service-robots-humanoid-robots