fbpx

Uncanny valley – “borzongások völgye” a robotikában

Social share

Mori Masahiro, a robotika japán professzora 1970-ben használta először az uncanny valley, magyarul “borzongások völgye” kifejezést. Ez a jelenség a humanoid robotok és az ember kapcsolatában lép fel. Sokáig nem kapott nagy figyelmet ez az elmélet. Több évvel megjelenése után azonban egyre többen kezdtek el humanoid és társas robotok építésével foglalkozni. Az ember-robot interakció kutatói újra felfedezték ezt az elképzelést, és ma a robotikai szakma egyik fontos alapfogalma.

Borzongások völgye: illusztráció a bloghoz

Borzongások völgye

Az elmélet azt írja le, hogy az emberek hogyan viszonyulnak érzelmileg a humanoid robotokhoz. A mérnökök és a dizájnerek egyre emberibb robotokat szeretnének kifejleszteni, mind a külső, mind a viselkedési elemek tekintetében.

Minél emberszerűbb egy robot, annál pozitívabb érzelmeket vált ki a megfigyelőből.

Cuki robot - borzongások völgye
Pepper robot nagy szemeivel gyorsan belopja magát az ember szívébe

Viszont jön egy szint, ahol ez a visszajára fordul, hirtelen átkerülünk a “borzongások völgyébe”.

Feltételezhetően ezen félelmünknek evolúciós okai vannak. Tartózkodunk azoktól a lényektől, melyek más fajhoz tartoznak, de túl sok hasonlóságot mutatnak fel.

Ugyanakkor van kiút a borzongások völgyéből: ebben az esetben már nem tudjuk megkülönböztetni a robotot az embertől. Ismét elfogadjuk társunként, és bizalommal fordulunk felé.

Most nézzünk pár híressé vált humanoid robotot. Vajon “ők” milyen érzelmeket váltanak ki az emberből?

Borzongások völgye és híres robotok

Például Robot Robi, mely a hatvanas évek budapesti utcáit járta, még teljesen gépi volt, igazi “kocka”. Voltak karjai, lábai, tudott beszélni és méreteit tekintve is emberi volt.

Vele szemben Pepper robot kerekded, gyermekre emlékeztető, nagy szemeivel folyamatosan követi az emberi arcokat. Peppernél csak-csak elfog minket az az érzés, hogy olyan, mintha egy emberrel beszélnék (vagy szemeznénk). Emberszerűbb, mint Robot Robi, de még véletlenül se téveszthetnénk össze egy emberrel.

A következő lépcsőfok Sophia a Hanson Roboticstól. Ő még emberszerűbb, mimikája és “bőre” rendkívül hasonlít az emberéhez, egyesek szerint már ő is egy kissé bizarr érzetet kelt. Sophia ugyanakkor még mindig egy elfogadható, aranyos robot, különösen ha elkezdünk vele beszélgetni. Érdemes megnézni a Showbotics lent belinkelt videóját!

Ha még egy kicsivel jobban hasonlítana ránk, akkor megérkeznénk a borzongások völgyébe!

Ez a bizarr érzet abból fakad, hogy a robot minél inkább hasonlítani próbál ránk, mégsem tud teljes mértékben Homo Sapiens-szé válni. Tökéletlenségeiből rájövünk a csalásra, és a pozitív érzelmek helyett visszakozást vált ki belőlünk a robot.

És hogy tudunk-e gyakorlati példát adni olyan robotra, mely már túl van ezen a szakaszon? Melyet már nem is tudunk megkülönböztetni ez embertől? Sajnos nem.

Persze, ettől még lehet, hogy köztünk járnak az ilyen tökéletesen emberszabású robotok, de ennek kicsi a valószínűsége.

IEEE Xplore; Qubit; Magyar Nemzet; Forbes; Showbotics; Hanson Robotics