fbpx

Robotok alkalmazása

Social share

„Akkor nem is emlékezhet arra a világra, amikor még nem voltak robotok. Akkoriban az emberiség még egyedül, társtalanul nézett szembe a világegyetemmel. Most viszont vannak segítőtársai, nála erősebb, hűségesebb, hasznosabb teremtmények, akik feltétlenül odaadó hívei. Az emberiség immár nincs egyedül. Gondolt erre valaha?”

Isaac Asimov: Én, a robot. Békési József és Vámosi Pál fordítása. Budapest, Gabo Kiadó, 2019.
Két lábon járó humanoid robotról készült grafika.
Erik Stein képe a Pixabay -en. 

Az elmúlt néhány évben a robotika jelentős fejlődésen ment keresztül. Az első robotot az 1939-es világkiállításon mutatták be, az első ipari robot pedig 1961-ben állt munkába. A robotok alkalmazása ipari cégek számára ma már a túlélés záloga. Ebben a bejegyzésben olyan területeket hoztam, ahol az embereknek már nem kell, hogy „társtalanul nézzenek szembe a világegyetemmel”. Valójában annyira sok ilyen iparág van, hogy a teljesség igénye nélkül mutatok be néhány példát. A sebészettől a szoftver robotokon át egészen a hadászatig már mindenhol használnak robotokat. Így hát nem célom az összes lehetőségen végig menni.

Ipari robotok és kobotok alkalmazása

Ipari robotokat a Robotika Nemzetközi Szövetségének (IFR – International Federation of Robotics) adatai szerinte leginkább az autóiparban, elektronikai iparban és a gumi és –műanyagiparban használnak. Ezek az iparágak ugyanis tele vannak könnyen automatizálható munkafolyamatokkal. A szerkezetek többsége még egyelőre az emberi munkaerőtől jól elkülönülten végzi szolgálatait. Ez biztonsági okokból van így. A robot a megterhelő, monoton munkát veszi át az emberektől. A hatékonyság mellett pozitívum, hogy így az emberek kreatív, gondolkodást, döntéshozatalt igénylő feladatokat tudnak elvégezni. Tanos Áron üzletág vezető, a Robotépítők Magyarországi Egyesületének elnöke szokott úgy fogalmazni, hogy a robotok nem elveszik, hanem visszaveszik az emberektől a gépi munkákat.

Időközben fejlődésnek indult a kobotok (collaborative robot) tervezése. Az ipari robotok az emberek helyett dolgoznak, míg a kobotok az emberekkel együttműködve, közösen végzik el feladataikat. Ez azt jelenti, hogy ezek a robotok feltehetően új munkahelyeket is létrehoznak majd.

Közlekedés

Az önvezető járművek, tehát robotjárművek kora úgy tűnik, még várat magára. A nehézséget az adja, hogy a robotnak nagyon sok váratlan helyzetben döntést kell hoznia. Egy korábbi bejegyzésben már írtunk arról, hogy még nem teljesen értik a szakemberek az MI döntéshozatalát. Az önvezető járművek mögött neurális hálók dolgoznak, melyeket folyamatosan tanítanak.

Űrkutatás

Asimov regényében futrisztikus leírást olvashatunk arról, hogyan bányásznak majd a robotok más bolygókon. Ez a felhasználás rövidesen valósággá válhat. Kanadai mérnökök egy olyan rovert fejlesztenek, melyet fúróberendezésekkel látnak el, hogy az erőforrásokat kereshessen. Várhatóan a Marson és a Holdon fogják bevetni.

Az esa.int szerint az egyik legkeményebben dolgozó űrrobot a Canadarm 2. Ez tulajdonképpen egy robotkar, mely a nemzetközi űrállomáson teljesít szolgálatot. Az űrben egyelőre még az emberi személyzettel szoros együttműködésben dolgoznak ezek a robotok, a jövő azonban itt is az autonóm módon működő gépeké. Szolgálataikkal kiváltják az űrhajósokat a veszélyes munkakörökből.

Talán közismertebb a NASA marsjáró robotja. A rover tulajdonképpen robot geológusként járja a vörös bolygót.

Egészségügy

Mikor ezeket a sorokat írom, épp koronavírus járvány zajlik a világban. Kínát év elején rohanta le. Nagy problémát okozott egyrészt a fertőzésveszély, másrészt a kórházi dolgozók leterheltsége. Emiatt többféle robotot is bevetettek. Például kézfertőtlenítőt osztó robotok, ápolók munkáját segítő kórházi robotok és lánctalpakkal felszerelt, lépcsőzni képes robotok.

Seattle-ben az első ottani fertőzöttel orvosai egy telepresence roboton keresztül érintkeztek, hogy elkerüljék a fertőzésveszélyt. A robot használata nagyban csökkentette a kórházi személyzet megfertőződésének kockázatát.

Cégünk Pepper márkájú humanoid robothoz is fejleszt szoftveres megoldásokat, illetve a robot magyarországi viszonteladói is vagyunk. Pepper robot egyik lehetséges felhasználása az egészségügyi terület. A robotot nemzetközi szinten, például Németországban már használják kórházakban. Itt fő feladata az ápolónők munkájának segítése. Belőlük jelenleg hiány van.

Szintén Peppert használják idősek otthonában is, bár ez inkább a szociális terület része. A robot nagy előnye a kommunikáció. A formatervezők különös gondot fordítottak arra, hogy egy cuki, kedves robotot alakítsanak ki, akit könnyű elfogadni.

Ügyfélszolgálatos robotok alkalmazása

Pepper robot szemből.

Át is tértünk a társalkodó robotok témakörébe. Cégünk fő tevékenysége a digitális recepciós megoldások fejlesztése, melyhez a voicebotok és humanoid robotok is hozzátartoznak.

A voicebot tulajdonképpen élőszóban irányítható chatbot. Segítségével az ember beszélgethet a gépekkel. Jelentősége óriási, hiszen humanoid robottal történő használata új szintre emeli az ügyfélkiszolgálást. A rendszer a nagy gyakorisággal előforduló rutinkérdéseket képes megválaszolni. Például egy bevásárlóközpontban naponta százszor is megkérdezik, hogy merre található a mosdó. A cégek ezekben a munkakörökben még nem használnak digitális megoldásokat, holott ezt a feladatot a gépek is el tudják látni. Ráadásul az ügyfélszolgálatok fluktuációval és munkaerőhiánnyal küzdenek. Ezekre a panaszokra nyújt megoldást fejlesztésünk.

A humanoid robot emberszerű, képes gesztikulálni, sőt pislogni is. Arckövető funkcióval rendelkezik, így mindig a beszélgetőpartner felé fordul. Fejlesztése során a mesterséges intelligencia megoldásokat is felhasználjuk. A robotnak teljesen autonóm módon kell működnie. Ugyanakkor a szolgáltatás kiegészíthető egy applikációval, mely segítségével szükség esetén egy emberi operátor is be tud kapcsolódni a beszélgetésbe.

Segíthetünk Önnek a robotizációban? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

A témában további hasznos olvasmányok, illetve a cikk forrásai (köszönet a szerzőknek):

Nagy Judit: Robotok a negyedik ipari forradalomban. Ellensúly.hu https://ellensuly.hu/fooldal/robotok-a-negyedik-ipari-forradalomban 2020. 03.17 16:30

Mallász Judit: Mobil robotok minden iparágban. Techmonitor http://www.techmonitor.hu/tudastar/mobil-robotok-minden-iparagban-20181030 Letöltés: 2020. 03. 17. 17:00

Mi a különbség a kobotok és a robotok közt? Autopro https://autopro.hu/gyartosor/mi-a-kulonbseg-a-kobotok-es-a-robotok-kozott/195627 Letöltés: 2020. 03. 18. 17:00

Kollaboratív robotok. Magyar Mérnöki Kamara honlapja. https://www.mmk.hu/informaciok/hirek/kollaborativ-robotok Letöltés: 2020. 03. 17. 17:00

Evan AckermanErico Guizzo and Fan Shi: Video Friday: How Robots Are Helping to Fight the Coronavirus Outbreak. Your weekly selection of awesome robot videos. IEEE SPECTRUM https://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/robotics-hardware/robots-helping-to-fight-coronavirus-outbreak Letöltés: 2020. 03. 17. 17:00

A világűr felfedezése: az ember leghűségesebb társa a robot. ESA.INT (European Space Agency website) https://www.esa.int/Space_in_Member_States/Hungary/A_vilagur_felfedezese_az_ember_leghusegesebb_tarsa_a_robot 2020. 03. 17. 17:00

Mars exploration rovers. MARS.NASA.GOV https://mars.nasa.gov/mer/mission/technology/ Letöltés: 2020. 03. 17. 17:00

International Federation of Robotics https://ifr.org/

Bátky Zoltán: 7 robot, ami segít a koronavírus elleni harcban. PCWorld. https://pcworld.hu/pcwlite/kina-koronavirus-robot-275494.html Letöltés: 2020. 03. 17. 17:00