fbpx

Pepper robot mint könyvtáros?

Social share

Pepper robot könyvtáros pozícióban is megállja a helyét. Ez a terület különösen is közel áll hozzám, mivel nagyon szeretek olvasni. Szeretem a régebbi, különleges könyveket, legyen az kalandregény, szépirodalom vagy Isaac Asimov valamelyik sci-fije. Ebből kifolyólag szeretném bemutatni Pepper robot könyvtári alkalmazásának lehetőségeit.

Sokak szerint a könyvtáraknak mára befellegzett. Ha ez így nem is igaz, azt mondhatjuk, hogy a Google, Wikipédia és az ebook mellett kicsit háttérbe szorultak. Én ezzel nem teljesen értek egyet, főleg egyetemistaként jártam sokat a könyvtárba. Bizony, vannak könyvek, melyeket nem lehet megtalálni az interneten.

Könyvtáros robot

De vajon miért lehet jó megoldás egy Pepper robot könyvtáros alkalmazása?

Pepper, a humanoid robot

Pepper egy 120 cm magas humanoid robot, képes megérteni és szintetizálni a beszédet, magyar nyelven is. Gesztikulál, különböző show elemeket is szívesen bemutat (tánc, szaxofonozás, gitár szóló, de még meg is tornáztat minket).

Pepper a Robotics sajtófala előtt.

A könyvtárak elsősorban tájékoztató funkciója miatt választják Peppert. A robot ugyanis a gyakran ismétlődő kérdéseket képes megválaszolni. Bővíthető adatbázisának köszönhetően remek lexikális tudással rendelkezik.

Ahogy lejjebb olvashatjuk, van olyan innovatív könyvtár is, ahol Pepper oktatási funkcióit is használják.

Sokan eleinte nem hitték el, de bizony még viccet is képes mesélni nekünk, ha megkérjük rá.

De vajon hol találkozhatunk vele élőben?

Alkalmazzák már Peppert ilyen pozícióban?

Természetesen igen. Az Egyesült Államokban először Virginia egyik megyei könyvtára kezdte el használni, erről a könyvtár honlapján is olvashatunk. Utánuk több megyei könyvtár is alkalmazta Peppert. A marylandi Caroll megyei könyvtár Peppere még programozói leckéket is ad.

Robot a könyvespolcon

Szintén amerikai példa: a Rappahannock Központi Regionális Könyvtár IdeaSpace néven készített közösségi teret, ahol a könyvtár látogatói olyan technológiákat próbálhatnak ki, mint a 3D nyomtatók, programozható eszközök, szkennerek és varrógépek. A könyvtár még tanfolyamokat is szervez, ahol ezen technológiák önálló használatát oktatják. 2020 decemberétől az Idea Space része Pepper robot is.

Európában Peppert a hannoveri, helsinki és lucerni városi könyvtárak kezdték el alkalmazni.

Magyarországi példát ennyire intelligens robotok könyvtári alkalmazására még hiába keresnénk. Vajon melyikben találkozunk majd először humanoid robottal?