fbpx

Léna első éve a csapatban- sikerek és nehézségek

Social share

Léna szeptemberben ünnepelte első születésnapját és ennek okán, fejlesztőnk Balogh Marcell – Léna „apukája”, mesél nekünk az elmúlt egy év fejlesztésével kapcsolatos tapasztalatokról, sikerekről és nehézségekről.

Hogyan értékeled az elmúlt 1 évet Léna fejlesztésével kapcsolatban? Voltak mérföldkövek, amiket sikerült megugrani? Ha igen, mik voltak azok?

„Ha visszaemlékszem az elmúlt egy év fejlesztésére, leginkább a következő kifejezés jut az eszembe: trial and error. Azért gondolom, hogy ez írja le leginkább, mert ha az ember valami teljesen egyedi és új dologba kezd bele, amibe még senki más ezelőtt, nehéz kudarc mentesen fejlődnie. Folyamatosan próbálgatni kell azokat a bizonyos puzzle darabokat összeilleszteni, hogy a végén elégedetten láthassa egyben az egészet.

Az egyik nehéz puzzle kombináció a rendszerünk azon fejlesztése volt, hogy cross platformúvá váljunk és különböző rendszereken egyenlő módon tudjunk működni. A másik ilyen nehézség pedig egyik-másik rendszerünk integrálása volt. Természetesen a csapat könnyen vett minden akadályt, úgy tettünk, mint minden gyermek amikor járni tanulva elesik: egyszerűen felálltunk és mentünk tovább, immáron sokkal nagyobb magabiztossággal és értékes tapasztalatokkal.

Ezen az úton haladva az első mérföldkő az MWC volt Barcelonában, ahol nemzetközi viszonylatokban is validáltuk rendszerünk működését és rádöbbentünk, hogy nemzetközi összehasonlításban is pionőrök vagyunk. Gondolok itt arra, hogy a Huawei hasonló fejlesztésének a demója alulmaradt Léna fejlesztéséhez képest. A másik nagy mérföldkő, Budapest egyik legismertebb plázájában lévő információs kioszkba való integrálása volt. Ez a projekt, Léna felnőtté válásának első nagy szakasza.”

Marcell és Léna a SzeBIT-en (2022)

Milyen újításokat fejlesztettetek Lénán, van olyan funkciója, amit egy éve még nem tudott?

„Léna még csak prototípusként létezett egy évvel ezelőtt, így rengeteg fejlesztésen és ráncfelvarráson esett át. Jelenleg teljesértékű tagja cégünk termékcsaládjának. Képes válaszolni a gyakran feltett kérdésekre, könnyen kezelhető a tartalma webes felületünkön keresztül és képes elemezni audio-vizuális tartalmakat: eldönteni, mikor figyeljen és válaszoljon a környezetében elhangzottakra, vagy megállapítani a felhasználó nemét, akár korát is. Továbbá a mesterséges intelligenciánknak hála, képes visszamosolyogni is a jókedélyű ügyfél nagy meglepetésére.”


Hogyan értékeled a Lénáról alkotott véleményeket a rendezvényeken?

Az elmúlt évben számtalan rendezvényen és konferencián vettünk részt, értékes tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodva. Hatalmas siker számunkra, hogy az emberek Lénában már nem csak egy robotot látnak, hanem antropomorf kinézetének és viselkedésének hála, egy sokkal emberközelibb asszisztenst is.

Ha szeretnél többet megtudni Lénáról, vagy a Netlife Roboticsról, látogass el, weboldalunkra, vagy közösségi oldalainkra!