fbpx

Elképesztően aranyos humanoid robotok

Social share

Pepper, Nao és Romeo – ezek a robotok egyáltalán nem hasonlítanak a sci-fi filmekben megismert gyilkos robotokra. Sőt, nagyon is hasznos segítőtársai az emberiségnek. A Softbank Robotics által gyártott humanoid robotok rendkívül formásak. Főként ügyfélszolgálati és oktatási feladatokat látnak el. Blogbejegyzésünkben őket mutatjuk be.

Robotok
Forrás: Inventions World (You Tube csatorna)

Nao robotok

Nao a Softbank Robotics által elsőként legyártott és kifejlesztett humanoid robot. Mellesleg ő a legalacsonyabb, ezért Pepper „kistesójának” is szoktuk nevezni. 58 cm magas, ahogy a fenti képen is látszik, két lábon jár. Ha véletlen elesik, egyedül feláll, meg sem kottyan neki. Nao robot tud beszélni, és képes az élőbeszéd megértésére is.

Ezek után kérdés, hogy vajon hol használnak egy ilyen pici robotot. Naót ügyfélszolgálati, marketing, recepciós és oktatási céllal szokás alkalmazni.

A Klépierre, Európa egyik legnagyobb ingatlanbefektetési társasága például több bevásárlóközpontban is alkalmazza. A fő cél, hogy a robottal növeljék az ügyfélélményt és ezáltal forgalmukat is.

Oktatási területen is számos példát látunk Nao alkalmazására. Segítségével programozni is megtanulhatnak az iskolások. Egyetemi szinten pedig számos kutatást végeznek a robottal.

Pepper robotok

Pepper robot furcsa nevét (angolul feketebors) azért kapta, mert ennek a szónak egyetlen nyelvben sincs negatív jelentése. Pepper egy 120 cm magas humanoid robot. Naótól eltérően kerekeken gurul. Sokkal emberszerűbb a kialakítása, leginkább kisgyerekre emlékeztet a magassága, a külseje és viselkedése miatt. Az arcfelismerője segítségével képes automatikusan követni az embert.

Pepper cégünk fejlesztésének köszönhetően képes a magyar nyelvű beszédértésre és -szintézisre is.

Pepper robot is already working in healthcare.
Pepper robotunk a Budai Magánorvosi Centrumban

A robot testében számtalan szenzor található, melyek érzékelik, ha megérintjük a robot. Például beprogramozhatjuk, hogyan reagáljon, ha megsimogatjuk a fejét, vagy megfogjuk a kezét. Egyébként a kézfogással óvatosan: rendkívül törékeny, nem arra fejlesztették ki, hogy túl sokat pacsizzunk vele. Nem tud tárgyakat sem megfogni. Kezeit kizárólag gesztikulációra használja. Tud velük integetni és performanszok előadása közben is aktívan használja őket.

Pepper nagy előnye a kommunikációban van. Ügyfélszolgálati területen áruházakban, hotelekben, repülőtereken, bankokban és hivatalokban is használják. Egészségügyben, klinikákon és kórházakban is felbukkan. Itt nagy hasznát vették a járvány elleni védekezésben is.

Romeo, a rejtélyes kétlábú robot

Azért nevezhetjük rejtélyesnek, mert Romeo még fejlesztés alatt áll. Az internet bugyraiban is viszonylag kevés információt lehet róla találni. 2009-ben kezdték el fejleszteni, kifejezetten kutatási célból. A Softbankkal partnerségben több laboratórium és kutatóhely is beszállt a projektbe. Romeo személyében egy olyan szociális robotot szeretnének piacra dobni, amely képes gondoskodni a magányosan élő idősekről.

Hasonló képességekkel rendelkezik, mint a másik két robot, viszont kezét nemcsak gesztikulációra tudja használni. A kutatás egyik célja például, hogy a robot képes legyen internetről letöltött recept alapján palacsintát sütni.

Romeo két lábon jár, 1.4 m magas humanoid robot. Emberszerű, de még messze van attól, hogy ijesztő legyen.

Sajnos alkalmazására még nem láthatunk példákat, mivel fejlesztés alatt áll.

Még több humanoid robot

Természetesen nem csak a Softbank Robotics foglalkozik humanoid robotok építésével és fejlesztésével. A Report Buyer adatai és előrejelzése alapján piacuk világszinten jelentős növekedésen megy keresztül. Várakozásaik szerint 2023-ra a humanoid robotok 3963 millió dolláros piaccal fognak rendelkezni. Ez kb. 53%-os növekedést jelent majd a 2017-es adatokhoz képest.

A humanoid robotok tudása, képességei folyamatosan bővülnek. Oktatási célból egyre több helyen vetnek be ilyeneket. Kiskereskedelemben is jelentősen nő irántuk a kereslet. Az elemzők szerint ugyanakkor ezt a folyamatot a viszonylag magas bekerülési érték fékezni fogja a vizsgált időszakban.

Források: NAO robot Facebook oldala; Softbank Robotics; generationrobots.com; robotics.org; Report Buyer;


Cégünk Pepper robot magyarországi viszonteladója. Ahogy azt hazai és nemzetközi példák is mutatják, üzleti, egészségügyi és oktatási célokra is sikerrel lehet használni ezeket a robotokat.