fbpx

A robotok elveszik a munkát?

Social share

Pepper robotot már nagyon sokféle rendezvényre elvittem. Voltunk vasutas rendezvényen, mezőgazdasági vásáron, gyermekrendezvényen és céges napon is. Egy kérdés mindegyiken elhangzott:

A robotok elveszik a munkát?

Erre van egy rövid és egy hosszú válaszom is. Röviden: nem! Hosszabban pedig kifejtem ebben a blogbejegyzésben.

Miért nem tudják a robotok kiváltani az emberi tényezőt?

A robot továbbra is gép, mely bizony két fontos dologra nem képes:

  • kreativitásra
  • empátiára

A kreativitást, empátiát igénylő feladatainkat nem tudják elvenni a robotok.

Természetesen a jól automatizálható, monoton, egysíkú feladatokat elveszi tőlünk.

Ennek eredménye az lesz, hogy az embernek sokkal több kihívással, egyedileg felmerült problémával kell majd szembenéznie munkahelyén.

Olyan feladataink lesznek, melyek elvégzése sokkal összetettebb gondolkodást igényel.

Az olyan munkát, ahol fontos az emberi jelenlét, az empátia, szintén nem fogják a robotok elvégezni helyettünk. Egyébként az ilyen területeken is vannak már robotok. Vannak, amelyek időseknek segítenek, vannak, amelyek autista gyeremekeknek.

Egyes kutatások azt vizsgálják, hogy milyen lesz majd együtt dolgozni a robotokkal.

Robot a laptop előtt

Hogyan befolyásolják a robotok a munkahelyi stresszt?

A japán Isamu Yamamoto professzor végzett egy kutatást azzal kapcsolatban, hogy hogyan befolyásolja a munkahelyi stresszt a robotok megjelenése.

A professzor szerint az összetettebb, nagyobb kreativitást igénylő feladatok hatására a munkavállalók elégedettebbek, de stresszesebbek is lesznek.

Mindannyian tapasztalhattuk már, hogy ha nagyobb kihívással szembesülünk, kilépünk a komfortzónánkból, az egyben feszültebbé tesz. Ugyanakkor a probléma sikeres megoldása elégedettséggel tölt el minket.

Milyen területeken számíthatunk robotizálásra?

A teljesség igénye nélkül bemutatok néhány iparágat, ahol nagy mértékű automatizálás zajlik. Bármily területről is beszélünk, mindig a monoton, gyakran ismétlődő rutin feladatokat lehet automatizálni.

RPA

Robotic Process Automation jelenti a klasszikus irodai folyamatok automatizálását. Ezek tulajdonképpen szoftver robotok, ilyen termék például az SAP IRPA robotja. Az informatikai munkafolyamatokat képes gépi tanulás segítségével automatizálni. Vannak más hasonló szoftverrobotok is, melyeket például banki területen és könyvelésben is használnak.

Ipar 4.0

Az ipari robotizálás egy hatalmas iparág, és az utóbbi időben óriási fejlődésen ment keresztül. Többféle robotizált feladatot is képesek ellátni ezek a rendszerek:

  • hegesztés
  • vágás
  • roncsolásmentes vizsgálat
  • adagolás

Az ipari robotok bekerülési költsége magas, de nagyon jó megtérülést (ROI) biztosítanak, nagy előnyük a hatékonyság (gyorsabban dolgoznak, alacsonyabb költséggel). Magasabb minőséget állítanak elő és kevesebb selejtet termelnek.

Ügyfélszolgálat, kapcsolattartás

A gépi tanulásnak és a természetes nyelvfeldolgozásnak (NLP) köszönhetően egyre inkább automatizálható a gyakran ismétlődő kérdések megválaszolása. Két alapvető termék áll ezek mögött:

  • chatbot
  • voicebot

Ezek voltaképpen azokra a kérdésekre képesek válaszolni, melyek korábban már előfordultak, és amelyekre talál választ az adatbázisban. A robotok továbbra sem tudnak improvizálni, nem tudnak minden kérdésre választ adni. Kicsit az iskolás feleletekre emlékeztetnek, mikor a felelő csak arra a kérdésre tudja a választ, amelyiket megtanulta (emberek között azért van, aki az ilyen helyzetekből is kivágja magát).

Chatbot

Ma már rengeteg chatbot érhető el a piacon. Chatbotokkal kommunikálunk többek között:

  • online ügyintézés során
  • információs weboldalakon
  • online vásárlásnál
  • időpontfoglalásnál

Voicebot

A voicebot élőszóban képes válaszolni, beszélgetni az emberekkel. Ezt hagytam a végére, pedig cégünk ilyen megoldások fejlesztésével foglalkozik.

Ezeket a robotokat fizikai helyszíneken lehet alkalmazni. Integrálhatóak humanoid robotba vagy bármilyen más hardverbe, mely tartalmaz mikrofont és hangszórót. Találkozhatunk vele

  • bankokban
  • hivatalokban
  • áruházakban
  • bevásárlóközpontok információs pultjainál
  • bezinkutakon
  • repülőtereken

…és még nagyon sok más helyen is!

Nem is olyan régen Pepper robot például egy budapesti magán klinikán teljesített szolgálatot:

Van olyan iparág is, mely egyfajta ellentrendként erősödik már most.

Kézműves termékek és robotizálás?

Tanos Áron videójában beszélt arról, hogy a nagyfokú automatizálás, robotizálás mellett egyre nagyobb értéke lesz a kézműves termékeknek.

Napjainkban is tapasztalhatjuk ezt például a sörök piacán. Hatalmas népszerűsége van a kézműves söröknek, sörözőknek, jóval borsosabb áron lehet eladni ezeket a termékeket.

Elképzelhető, hogy a jövőben sokan a kézműves termékek előállításából fognak megélni.

Tanulságok

A blog alapvető kérdése: a robotok elveszik a munkát?

  • a robotok csak bizonyos feladatokat fognak automatizálni
  • a kreativitást, empátiát igénylő feladatok továbbra is biztonságban vannak
  • robotokkal együtt dolgozván az embernek összetettebb feladatok jutnak, ez stresszesebbé, de elégedettebbé is teszi a munkavállalókat
  • egyfajta ellentrendként erősödik a kézműves termékek piaca

Ha munkaadó vagy és nagyban robotizálsz: fontos, hogy hangsúlyt fektess a beosztottak mentális egészségére, stresszkezelésére.

A cikkben felsoroltakon kívül még nagyon sokféle robotot fejlesztettek ki. Írd meg nekünk, ha van olyan robot, melyet nem említettünk, de te szeretnél olvasni róla!

Források és további érdekességek:

https://www.automate.org/blogs/an-introduction-to-industrial-robots-for-beginners

https://youtu.be/AENRsIKwSKM

https://qubit.hu/2019/04/16/a-robotok-elveszik-az-egyszerubb-munkakat-ettol-az-emberek-stresszesebbek-de-elegedettebbek-lesznek

https://www.pwc.com/hu/hu/kiadvanyok/assets/pdf/impact_of_automation_on_jobs.pdf