fbpx

Hol tart most a mesterséges intelligencia?

Social share

Mi is pontosan a mesterséges intelligencia?

Mielőtt elkezdünk beszélni arról, hogy mik lehetnek a mesterséges intelligencia jövőbeli fordulatai és irányvonalai, előtte érdemes megemlíteni azt, hogy pontosan mi is ez és jelenleg hol tart ez a fejlesztés. A mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence – A.I.) egy multifunkcionális, széles körű fejlesztés, amely azt a lehetőséget nyújtja felhasználóinak a számára, hogy újragondolják azt, hogy hogyan integráljuk az információkat, elemezzük az adatokat, és hogyan használják fel a kapott ismereteket a döntéshozatal javítására. Az elmúlt néhány évben a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kitűzések és célok nagyon törekvőek voltak és mivel ez az új technológia ténylegesen jelen van és munkálkodik, akár a tudományos életben is, és valós, gyakorlati problémákra, kihívásokra alkalmazzák, és valós, hatékony megoldásokat biztosít, így számolni kell átütő képességeivel és felhasználási eseteivel.

Néhány fontos szektor, ahol már használják globálisan: pénzügyi, egészségügyi, igazságszolgáltatási és nemzetbiztonsági.

Mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligencia előnyei

Napjainkban az AI-val integrált robotok könnyedén képesek különféle automatizált feladatokat végrehajtani, mind a gyári folyamatokban, mind azon kívüli iparágban is, folyamatos emberi beavatkozás nélkül. A mesterséges intelligencia bizonyos alkalmazások és feladatok átalakító technológiája lehet számos iparágban. Ez jelentősen csökkentette a működési költségeket és a munkavállalói költségeket, és olyan jól működő automatizálást hozott létre, amelyre korábban nem volt példa. A gépi tanulást, a mély tanulást és más mesterséges intelligencia technológiákat már alkalmaznak, csökkenti az emberi munkaterhelést többek között az összeszerelés, a csomagolás, az ügyfélszolgálat és a HR területén, erről weboldalunkon is említünk pár gondolatot.

Az elmúlt néhány évben láthattuk a mesterséges intelligencia és a hozzá kapcsolódó technológiák alkalmazását az időjárás és az éghajlat előrejelzés területén is. Ez a „Klímainformatikának” nevezett terület nagyon gyümölcsözőnek bizonyul, ugyanis lehetővé teszi az adattudósok és az éghajlatkutatók közötti nagyobb együttműködést, áthidalva a kooperáció és egymás megértésének hiányosságait. A szélsőséges időjárási események növekvő veszélye miatt egyre több kormányzati hatóság és szervezet alkalmazza a mesterséges intelligenciát és jelenleg is, hogy algoritmusokkal és műholdadatokkal segítsen leküzdeni ezeket a katasztrófákat. Az AI ügyesen bizonyította hasznosságát az intelligens katasztrófareakciók felépítésében, valamint valós idejű adatok biztosításában a katasztrófákról és időjárási eseményekről. Ezzel értékes időt takaríthatunk meg, lehetővé téve a célzottabb és hatékonyabb reakcióra.

A mesterséges intelligencia teljesen új munkaterületeket is megnyithat. Az AI alkalmazása a vállalkozásokban a munkaerőpiacot is fejlődésre kényszeríti, ami megfelelő felkészültséggel nagyon jó kezdeményezés lehet. A különféle karbantartói és támogatói szerepköröktől a teljesen új karrierekig, amelyekről még nem álmodtunk, a mesterséges intelligencia széles körű elterjedése szebb jövőt jelenthet mindannyiunk számára. Az A.I. körül kialakult félelmek ugyanúgy relevánsak az új technológiai formákra is. Ezek kétségek, félelmek néha megalapozottak, néha nem, de akárhogy is, az új technológiákat, köztük a mesterséges intelligenciát sem tudjuk megkerülni napjainkban és talán nem is érdemes. Annyit tehetünk, hogy megtanuljuk, hogyan használjuk okosan és előnyünkre fordítva.

Jövőbe tekintve a mesterséges intelligenciával

2022-ben a vállalkozások is kezdik felismerni, hogy a felelős mesterséges intelligencia használata és jövőbeli folyamatos igénybevétele jobb üzleti eredményekhez vezethet. A cég tulajok, vezetők utolérik a technológusokat abban, hogy megértsék a A.I. felhasználásnak fontosságát és látni fogják, hogy az előzetes befektetés hogyan térül meg vállalkozásuk számára, ha a jól felépített mesterséges intelligencia-elveket megfelelően alkalmazzák, megvédik a vállalkozás márkáját, és biztosítják a körülményeket és eszközöket ahhoz, hogy az A.I.-projekt az elvárásoknak megfelelően működjön. Ami nagy előnyt jelenthet számunkra a jövőbe tekintve az, hogy már napjainkban a felelős mesterséges intelligencia alapelveinek jól megalapozott és alaposan átvizsgált készletével is rendelkezünk.

Ezek a következők: elfogulatlan, tárgyilagos adatok; az adatgyűjtők és címkézők tisztességes bánásmódja; az AI-projektek szükségessége a társadalmi javak előmozdítása és a társadalmi károk megelőzése érdekében.