fbpx

Humanoid robotok 2020: öt meglepő, izgalmas tény

Social share

A Softbank Robotics, Pepper és más robotok gyártója egy nagyon izgalmas webináriumot tartott október 15-én. A téma a humanoid robotok egészségügyi alkalmazása volt. Számos érdekes, még számunkra is meglepő tény derült ki! A humanoid robotok fejlesztése 2020 évben sem áll meg. Tudta például, hogy segítséget nyújthatnak a demencia kezelésében?

Humanoid robotok 2020

COVID-19 és más kihívások

A jelenlegi világjárvány igencsak nyomás alá helyezi az egészségügyet és a különböző szociális intézményeket is. A fertőzöttek növekvő száma mellett az intézményeknek védeniük kell munkatársaikat és pácienseiket is. A vírushelyzeten túl még vannak más kihívások is mint az elöregedő társadalom jelensége és a munkaerőhiány. Szerencsére Pepper robot segítséget nyújt ezekkel is szembenézni.

Webinárium a humanoid robotok egészségügyi alkalmazásáról

Október 15-én a Softbank Robotics webináriumot tartott a humanoid robotok egészségügyi, főként geriátriai alkalmazásáról. Egy nagyon izgalmas projektet mutattak be: a kölni St. Marien Kórház geriátriai központjában kezdtek el Pepper robotot alkalmazni. Továbbá 5 meglepő tény is elhangzott, lássuk most ezeket!

1. Már közel 40 sikeres integráció

A humanoid robotok 2020 évben többnyire egészségügyi intézményeknek, idősotthonoknak és egyéb, idősekkel foglalkozó szervezeteknek kezdtek el dolgozni. Például, a kölni St. Marien Kórházon kívül még a német Caritas és a Német Vöröskereszt is használja Peppert. A német fejlesztő, az Entrance Robotics számos programot írt a robotra, kifejezetten időseknek. Ezek például fitneszprogramok, fejtörők és kvízjátékok, melyek szórakoztatnak, de alkalmasak a demencia kezelésére is.

2. A humanoid robotok mint Pepper, alkalmasak a demencia kezelésére

Prof. dr. Ralf-Joachim Schulz, a kölni St. Marien Kórház orvosigazgatója és a geritáriai központ vezetője a kórház oldaláról mutatta be a Pepper robot projektet. Mint elmondta, a kórház Németország második legnagyobb geritátriai központját foglalja magában, egyben a legrégebbi kórház Köln városában. Egyetemi kórházként számos kutatás is zajlik a falai között. Új terápiás módszereket kerestek, mikor egy újságcikkben találkoztak Pepper robottal. Ezután kezdtek közös projektbe az Entrance Roboticsszal. A robot érzelemfelsimerő funkcióval rendelkezik, mely kulcsfontosságú a demenciával élők ápolása során. Ők ugyanis nehezen, gyakran tévesen fejezik ki az érzelmeiket. Pepper azonban az érzelemfelismerésnek köszönhetően a megfelelő módon kommunikál velük. A humanoid robotok ilyen területen történő alkalmazásáról még több információt talál ezen a linken.

3. Pepper robot segít a kapcsolattartásban

Peppert Párizs legrégebbi és egyben legnagyobb kórházában is tesztelték a járvány első hulláma alatt. Az intenzív osztályra került betegek a robot segítségével tudtak kommunikálni a hozzátartozóikkal, hiszen nem fogadhattak látogatók. Ekkor a robot odaállt az ágyuk mellé, pont olyan helyzetben, hogy a páciens láthassa a tabletet. Ezután már indult is a videókonferencia.

4. A robot észreveszi, ha valaki nem hord maszkot

Arcfelismerés mellett új képességként jelent meg a maszkfelismerés. Erre azért van szükség, mert sokan még mindig nem teszik fel a maszkot zárt térben. Egyrészt, számtalan kutatás bizonyította, hogy a maszk kiemelkedően fontos a járvány elleni védekezésben, másrészt a legtöbb országban törvényi kötelezettség zárt térben ennek viselése. Ha valaki mégsem hordja, akkor a robot illedelmesen figyelmezteti.

5. Fitnesz időseknek

Az aktív, sportos életmód nemcsak minden korosztály számára hasznos. Nemcsak a fizikumot, de a szellemi képességeket is javítja. A német Entrance olyan szoftvert fejlesztett ki, mely által a robot képes különböző fitnesz gyakorlatokat bemutatni, kifejezetten idősek számára. Igazi személyi edzőként támogatja, motiválja is a résztvevőket.

Összefoglalás

A Softbank webináriuma rendkívül részletesen mutatta be Pepper egészségügyi felhasználásának lehetőségeit. A robotot sikerrel alkalmazza a kölni St. Marien Kórház geriátriai központja. Prof. dr. Ralf-Joachim Schulz kifejtette, hogy segítségével sikerült növelniük az idősek egészségügyi ellátásának színvonalát. A robot még a demenciában élők terápiájában is bevethető, érzelemfelismerő képességének köszönhetően.

A webinárium talán legnagyobb tanulsága az volt, hogy érdemes humanoid robotokat használni kórházakban, magánklinikákon is. A kölni kórházi robot projekt nem egy elszigetelt példa, Európában már nagyon sok ilyen integráció megtörtént.

Szeretné jobban is megismerni ezt a nagyszerű találmányt?