fbpx

5 diagram, amely megmutatja, hogy az emberek szerte a világon mit gondolnak az AI-ról

Social share

Az Ipsos új felmérése a Világgazdasági Fórum számára a mesterséges intelligenciához (AI) kapcsolatos attitűdöket vizsgálja a világ 28 országában.

  • A felmérés kimutatta, hogy a felnőttek közel kétharmada arra számít, hogy az AI-t használó termékek és szolgáltatások alapjaiban megváltoztatják mindennapi életét az elkövetkező 3-5 évben.
  • A feltörekvő és a magas jövedelmű gazdaságok közötti különbségekre is rávilágít.
  • Az Ipsos a Világgazdasági Fórum számára készített új felmérése szerint világszerte a felnőttek 60%-a számít arra, hogy az AI-t használó termékek és szolgáltatások alapjaiban megváltoztatják mindennapi életét az elkövetkező 3-5 évben.

Ugyanennyien egyetértenek abban is, hogy az AI-termékek és -szolgáltatások megkönnyítik az életüket, de csak a felük mondja, hogy több előnyük van, mint hátrányuk. És mindössze 50% mondja azt, hogy annyira megbízik az AI-t használó cégekben, mint más cégekben.

“Ahhoz, hogy megbízhassanak a mesterséges intelligenciában, az embereknek pontosan tudniuk és meg kell érteniük, hogy mi az AI, mit csinál, és milyen hatása van.” – mondta Kay Firth-Butterfield, a Világgazdasági Fórum mesterséges intelligencia és gépi tanulás vezetője. „A vezetőknek és a vállalatoknak prioritásként kell kezelniük az átlátható és megbízható mesterséges intelligenciát a technológia alkalmazása során.

Az AI hatása a mindennapi életre:

A megkérdezettek közel kétharmada nyilatkozott úgy, hogy jól érti, mi az a mesterséges intelligencia.

Az emberek mintegy 60%-a azt is gondolja, hogy az AI-t használó termékek és szolgáltatások megkönnyítik az életét. és 60%-uk arra is számít, hogy a mesterséges intelligencia alapvetően megváltoztatja mindennapi életét az elkövetkező években.

A legnagyobb változások az oktatás, a biztonság és a foglalkoztatás területén várhatók.

De vajon jobb lesz tőle az élet? A megkérdezettek valamivel kevésbé voltak biztosak, mindössze 52%-uk mondta azt, hogy a mesterséges intelligenciát használó termékeknek és szolgáltatásoknak több előnye van, mint hátránya.

Vannak azonban olyan területek, ahol az emberek azt hiszik, hogy a mesterséges intelligencia javítani fogja az életüket. Ismét az oktatás áll a lista élén, a szórakoztatás és a közlekedés zárja az első három helyet.

Bízzon az AI-ban

Ahogy az első diagram is mutatja, a megkérdezettek fele mondta azt, hogy annyira megbízik az AI-t használó cégekben, mint más cégekben.

A felmérés azonban összefüggésre mutat rá a mesterséges intelligencia megértése és a mesterséges intelligenciát használó vállalatokba vetett bizalom között. Ez is különbséget sugall a feltörekvő és a magas jövedelmű országok között.

Országbeli különbségek

Nem ez az egyetlen különbség a magas jövedelmű és a feltörekvő gazdaságok között, amelyet a felmérés tárt fel.

Az Ipsos jelentése szerint a feltörekvő országok polgárai a magasabb jövedelmű országokhoz képest lényegesen nagyobb valószínűséggel számolnak be arról, hogy ismerik a mesterséges intelligenciát, megbíznak a mesterséges intelligenciát használó vállalatokban, és pozitívan látják az AI-alapú termékek és szolgáltatások életükre gyakorolt ​​hatását.

Ha szeretnél többet megtudni a mesterséges intelligenciáról, saját fejlesztéseinkről Lénáról, vagy Pepper robotról, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot.