Humanoid robot

Nemzetközi szinten egyre több humanoid robot áll munkába. Őket már nem csak ipari környezetben, hanem kereskedelemben, vendéglátóiparban, bankszektorban is be lehet vetni.

A robot mozgásba hozott mechanizmus, két vagy több tengelye programozható, bizonyos fokú autonómiával rendelkezik, a környezetében mozog, hogy feladatokat hajtson végre. (ISO 13482 szabvány definíciója alapján). Ennek a fogalomnak megfelelnek a humanoid robotok is. 

A robot mozgásba hozott mechanizmus, két vagy több tengelye programozható, bizonyos fokú autonómiával rendelkezik, a környezetében mozog, hogy feladatokat hajtson végre. (ISO 13482 szabvány definíciója alapján).

A robotok az élet szinte minden területén hasznos segítőtársai az embernek. Iparban a robotkarok mellett egyre több kobotot, emberrel közvetlenül együttműködő robotot használnak. Űrkutatás során is egyre több robotot használnak, és itt nem csak a híres Marsot kutató roverre kell gondolkodni.

Kevesen tudják, hogy robotokat használnak az agráriumban, építőiparban, nemzet– és katasztrófavédelemben, valamint egészségügyben is. A boltok polcain már viszonylag kedvező áron, széles választékban érhetők el a játék és háztartási robotok.

A 2020-as járványhelyzetben több ország, így például Olaszország, Spanyolország Ruanda vagy Kína is robotokat vetett be a koronavírus elleni harcban.

A mi Pepper robotunk ebben az időszakban egy budai magánklinikán teljesített szolgálatot.

Emberszabású, azaz humanoid robot

Az emberiséget régóta foglalkoztatja a “gépember” vagy “robotember” gondolata, viszont a megvalósítására egészen napjainkig várni kellett. Számos feladatra lehet őket használni, szociális robotként idősek és gyerekek mellé, ügyfélszolgálatokon, recepciókon. Ezen kívül veszélyes munkakörnyezetben kiváltják az embert.

Mi főként az ügyfélszolgálatos robot koncepciójával foglalkozunk. Több típus is elérhető a kereskedelmi forgalomban, de talán az összes közül a legbarátságosabb nem más, mint Pepper robot!

Pepperről

“Kedves, barátságos, igazi kis dumagép” – ügyfeleink többsége így írja le a Softbank Robotics által kifejlesztett humanoid robotot. Peppert nem csak recepciókon, hanem oktatásban, szociális szektorban és egészségügyben is bevetik. Európában, sőt már a környező országokban is egyre elterjedtebb a használata.

A humanoid robotok képesek gesztikulálni, illetve a meta kommunikáció más elemeit is bele tudják vinni a beszélgetésbe. Ezáltal még természetesebbé válik az ember-gép interaktus.

Pepper robotnak készítettünk egy rajongói oldalt, mellyel célunk inkább a robotikai ismeretterjesztés a nagyközönség körében. Célunk, hogy a hétköznapok emberét is közelebb hozzuk a humanoid robotikához, körükben is bevezessük ezeket az újdonságokat.

Két humanoid robot beszélget

2019 szeptemberében végre alkalmunk nyílt leforgatni, hogyan beszélget egymással két humanoid robot.